Kasteel Engelenburg

10-10-10 was een mooie herfstdag en een superdag om nog even wat Panorama foto's te maken voordat de herfst echt zou beginnen. Onderstaand een panorama foto van Kasteel Engelenburg, waar hoe kan het ook anders een bruiloft gevierd werd.

Kasteel Engelenburg ligt op een schitterende plek aan de rand van de Veluwezoom in de gemeente Brummen. Aan de ene zijde omringd door mysterieuze bossen, aan de andere zijde ontvouwen zich de open akkers, met de IJssel op korte afstand. Vanaf de lange oprijlaan met indrukwekkende oude Beuken ontwaar je een prachtig kasteel, omgeven door een slotgracht.

Door het contrast van het donkere gebladerte lijkt het kasteel extra uitnodigend. Dichterbij het kasteel gekomen, vallen onmiddellijk de prachtige engeltjes op die op verschillende plekken zijn verwerkt. Dat roept de vraag op : Waarom heet het kasteel eigenlijk Engelenburg? Komt het door de oude verhalen die vertellen dat het een verwijzing is naar de verschijning van aartsengel Michael in het jaar 590 op de Engelenburcht te Rome? Of is het een meer praktisch verwijzing naar het woord eng; een door de mens aangelegde open plek voor akkerbouw of veeteelt? Er zijn echter ook verhalen die vertellen over een rijke heer die een prachtig kasteel bouwde voor zijn dochter die eruit zag als een engel.

Kasteel Engelenburg heeft een rijke geschiedenis. Over de stichting is echter nog nooit iets gevonden. Wel zijn er eiken palen aangetroffen van duizend jaar oud. Dit zou kunnen betekenen dat de bouw van de Engelenburg al in de vroege middeleeuwen heeft plaatsgevonden. In de 16e eeuw diende Kasteel Engelenburg in ieder geval als woonhuis van de familie Schimmelpenninck van der Oye. Zelfs de Prins van Oranje heeft hier toen nog gelogeerd. Helaas werd het kasteel in 1624 door het Spaanse leger verwoest. Het kasteel werd herbouwd in de renaissance stijl met hoge kruisramen, steile kapvormen en sierlijk metselwerk.

De tijd verstreek en daarmee veranderde ook de functie van het kasteel. Van een weerbare vestiging werd Kasteel Engelburg steeds meer een lustoord. Hier kon men waarlijk genieten van de prachtige omgeving. Mevrouw Judith van Lennep gaf tijdens de tijd dat ze hier woonde, van 1828 tot 1843, een ware metamorfose aan het kasteel, door de torens te verlagen, de spitse daken af te breken en het metselwerk helderwit te laten pleisteren. Dit is Kasteel Engelenburg, zoals we dat ook vandaag de dag kennen. Ook heeft ze waarschijnlijk de tuinen opnieuw laten ontwerpen. De tuinen kregen een meer romantisch karakter, wat jaren later, in 1911 werd versterkt door de aanleg van een bloementuin door de bekende tuinarchitect de heer H. van Lunteren. Ook de zichtlijnen werden versterkt, zittend op het achterterras kunt u hier nog steeds van genieten.

bron: Gemeente Brummen


360 graden foto gemaakt in 2007.