Landgoed Avegoor

10-10-10 was een mooie herfstdag en een superdag om nog even wat Panorama foto's te maken voordat de echte herfst zou beginnen. Onderstaand een panorama foto van Landgoed Avegoor.

Het huidige huis Avegoor werd gebouwd in 1847 en heeft daarom geen kenmerken van een verdedigbaar huis. Tegenwoordig is in Avegoor een hotel-restaurant gevestigd. Het landgoed Avegoor dateert uit de veertiende eeuw. De naam van het landgoed herinnert aan de boerenhoeve Auergoir. Deze naam werd later verbasterd tot Avegoor. Tot de zeventiende eeuw behoorde landgoed Avegoor tot het bezit van de heren van Middachten. Stadhouder Willem II kocht Avegoor in 1648. Het landgoed bleef tot 1800 in bezit van de familie Van Oranje. Deze familie bezat op de Veluwe veel onroerend goed. Zij jaagden in deze omgeving op fazanten en wilde zwijnen.

De Tweede Wereldoorlog bracht veranderingen in Ellecom. Bezittingen werden geconfisqueerd en Avegoor werd gebruikt als opleidingsschool voor de Nederlandse SS. Op het landgoed staat nog altijd een door de Duitsers gebouwde sporthal. Het is een van de weinige overblijfselen in Nederland van hetgeen wij als typische nationaal-socialistische architectuur kunnen aanmerken.Na de Tweede Wereldoorlog werd Avegoor enige tijd als gevangenis gebruikt om NSB'ers en andere collaborateurs te straffen (bron: Absolutefacts).