Annaberg

Heenreis - dag 1

Deze zomer hebben we lang moeten wachten op onze vakantie en vandaar dan ook dat we een dag eerder op pad gaan om zo de files te vermijden en alvast in de vakantiestemming te komen. De reis naar Inzell, onze eerste bestemming, gaat eigenlijk best goed en alleen tussen München en Salzburg is het erg druk.

In Inzell eten we bij de Alpen Grill op het terras en overnachten we in Alpen-Hotel Gastager (met zwembad). Het hotel is een beetje vergane glorie, maar na een dag rijden is het zwembad erg lekker.

Avondrood in Inzell
Inzell

Loferer Steinberge vanuit Lofer
Loferer Steinberge vanuit Lofer

Heenreis - dag 2

Na het ontbijtbuffet rijden we via Lofer, Saalfelden en Maria Alm het Hochkönig gebied in. Erg mooi gebied en leuk om doorheen te rijden. In Hinterthal bestellen we koffie met gebak en schrikken ons lam als het alarm af gaat.

Na de Hochkönigstrasse rijden we naar ons vakantiedorp Dachstein-West in Annaberg im Lammertal, maar moeten nog tot twee uur wachten voordat de receptie open is en we in ons huisje kunnen.

Panorama foto Dachstein-WestUitzicht op Alpendorf Dachstein West

Het huisje is ruim en voorzien van een grote woonkamer, drie slaapkamers, twee badkamers en een zeer kleine keuken. Het uitzicht op de Gosaukamm met onder andere de Grosse Donnerkogel en de Bischofsmütze is uniek. Voor en naast het huisje hebben we een mooi terras, waar we uiteindelijk drie keer kunnen ontbijten, de overige dagen is het te koud of te nat.

Uitzicht vanuit chaletUitzicht op Gosaukamm

Wandeling naar Stuhlalm

Op de eerste dag in Annaberg gelijk een bergwandeling naar de Stuhlalm. De voorspellingen voor de komende dagen zijn slecht en dus profiteren we van deze zomerse dag. We kunnen de hut vanuit het huisje zien, maar toch rijden we eerst naar de parkeerplaats Pommer om zo wat hoogtemeters te besparen.

De wandeling gaat voor een groot gedeelte over een forstweg en alleen het laatste stuk loop je over een alm naar de hut. Niet al te moeilijk dus, ook al zijn sommige stukken redelijk steil.

Plaspop
Plaspop

Uitzich Tennengebirge
Uitzicht op het Tennengebirge

We zijn nog niet gewend aan de hoogte en eigenlijk is het ook te warm, maar het is zooooo lekker om weer in de bergen te zijn. Het uitzicht op Dachstein-West, op ons dal, maar ook het Lammertal en verre bergen met sneeuw.

Bij de hut bestellen we Frankfurter Wurst en Kaiserschmarrn en delen dat met z'n vieren. Als toetje voor de 18-plussers nog een koud biertje (verkleinwoord voor een halve liter bier) en vrolijk lopen we terug naar beneden. Tesse wandelt flink door en ik moet doorlopen om haar bij te houden. Erg gezellig om zo al kletsend naar beneden te lopen.

Panorama foto Stuhlalm Klik op bovenstaande image voor een interactieve panorama vanaf de Stuhlalm.

Verjaardag en regendag 1

Tesse alweer 12 jaar en dat moet gevierd worden. De slingers zijn opgehangen, de kado's zijn verstopt en we kunnen buiten ontbijten. De taart moet nog gehaald worden in Abtenau bij de lokale Konditorei en 's avonds eten we Schnitzel in een verder leeg restaurant (voor die avond zijn we de enige gasten). Verder blijven we lekker bij het huisje of ligt Tesse in het zwembad.

Panorama foto Alpendorf Dachstein-West Klik op bovenstaande image voor een interactieve panorama vanaf het huisje.

Regendag 2

Wederom een regendag en we kunnen verder weinig doen. De slecht weer attracties in de omgeving zijn redelijk aan de prijs en om toch nog wat te doen, gaan we richting Salzburg naar het Europark winkelcentrum. We bezoeken de Saturn, een speelgoedwinkel, de InterSpar, de MacD en de Starbucks :-)

Ochtend

Wandeling Vordere Gosausee naar Hintere Gosausee

Na 2 dagen regen staan we vroeg op om zoveel mogelijk te profiteren van een droge ochtend. De wandeling staat niet in de agenda en het geeft wat problemen om de dagindeling duidelijk te krijgen, maar uiteindelijk gaan we met een half uur vertraging op pad.

Gosau met uitzicht op de GosaukammGosau met uitzicht op de Gosaukamm

De Gosausee ligt aan de andere kant van de berg (slechts 1 km hemelsbreed), maar we moeten ongeveer 40 minuten om een berg heen rijden om er te komen. Het dal ligt aan 3 kanten ingesloten tussen hoge bergen en het is er dan ook windstil. Dit zorgt er voor dat de meren spiegelglad zijn en de bergen mooi reflecteren op het water.

Vordere Gosausee met uitzicht op de Dachstein in de wolkenVordere Gosausee met uitzicht op de Dachstein in de wolken

De wandeling is niet zwaar, weinig stijging, maar bij elkaar is het toch 16 km wandelen. Zoals je kunt zien op de foto's zijn de bergen rond het dal zeer steil en rotsachtig en dat maakt het erg mooi.

Mooi huis onderweg naar Hintere GosauseeMooi huis onderweg naar Hintere Gosausee

De Hintere Seealmhutte is geopend en dus kan de Kaiserschmarrn en de wurstl niet ontbreken en genieten we met ons vieren van de bergen en een gezonde lunch ;-) De voorspellingen geven regen aan in de middag, dus blijven we niet lang hangen bij de hut en lopen we in een snel tempo terug (Tesse weer voorop). Alleen het laatste kwartier lopen we in de regen, maar na een geslaagde wandeling kan dat ons humeur niet beinvloeden.

Panorama foto Hinterer Gosausee Klik op bovenstaande image voor een interactieve panorama vanaf de hut.

Regendag 3

Na een wandeldag volgt een rustdag en naast een autorit naar Filzmoos en Schladming doen we erg weinig.

Wandeling Trinkeralm - Hinterfager

De voorspellingen zijn duidelijk, in de ochtend droog en daarna wederom regen. Dus staat de wekker en vertrekken we vroeg richting de Trinkeralm (bij Radstadt, richting Forstau en dan via een bospad omhoog naar de Trinkeralm (1760 m).

Het bospad is een verhard grind / klei / rotspad, maar wel toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. En dus rijden we afwisselend in de 1ste dan wel 2de versnelling naar de Trinkeralm. De meningen zijn verdeeld of we al dan niet zullen doorrijden, maar op google maps heb ik toch duidelijk auto's zien staan bij de Trinkeralm :-)

Uitzicht vanaf de Trinkeralm richting DachsteinUitzicht vanaf de Trinkeralm richting Dachstein

Op de Trinkeralm is het uitzicht super en na wat heen en weer gedrentel, besluiten we toch om het er op te wagen en te gaan wandelen naar de Hinterfager.

Helaas bij de Mitterfager (na een half uur) begint het al te regenen en aangezien de vooruitzichten slecht zijn lopen we terug om bij de Trinkeralm vroeg te lunchen (Kaiserschmarrn) om daarna rustig naar beneden te rijden en te genieten van de omgeving. Vooral het dal bij Forstau is erg mooi, wie weet in de toekomst een vakantiebestemming...

Uitzicht vanaf de Mitterfager (Trinkeralm)Uitzicht vanaf de Mitterfager (Trinkeralm)

Hallstätter See

Vandaag met de auto naar Hallstatt om daar het plaatsje te bekijken en een rondvaart te maken op het meer. Helaas zijn alle parkeerplaatsen in Hallstatt rond het middaguur vol en rijden we door naar Obertraun, aan de overkant van het meer.

In Obertraun zien de rondvaartboot net vertrekken en dus wachten we een uur op Obertraun beach en genieten we van het uitzicht op de hoge bergen rondom het meer. Door deze hoge steile bergen lijkt het meer wel een fjord. We zien verschillende buien voorbijtrekken, maar gelukkig blijft het bij ons redelijk droog.

Uitzicht Obertraun
Uitzicht Obertraun

Hallstatt
Hallstatt

De rondvaart vinden we allemaal leuk. Vanaf het water heb je een mooi uitzicht op Hallstatt en al zijn boothuisjes. Door de vertraging van een uur heeft het geen zin om Hallstatt te bekijken en varen we gelijk door naar Obertraun om vervolgens terug te gaan naar het huisje.

Uitzicht op HallstattUitzicht op Hallstatt

Uitzicht op HallstattUitzicht op Hallstatt

Wandeling Filzmoos (Aualm - Sulzkaralm - Mahdalm - Hofpürglhütte)

Een zonnige zondag en dus drukte in de bergen. Vandaag wat tijdsduur de langste wandeling van de vakantie, een wandeling van de Aualm naar de Sulzkaralm en de Mahdalm en vervolgens de Hofpürglhütte.

Om bij de Aualm te komen moet je bij Filzmoos de Mautstrasse op. Je kunt ook 4 euro 50 besparen door omhoog te lopen (wat sommige mensen doen), maar wij rijden lekker comfortabel omhoog omdat we liever hoog in de bergen wandelen (waar geen auto's rijden).

Ondanks het relatief vroege uur (10 uur) parkeren we onze auto op bijna de laatste parkeerplaats. De hut op de Aualm negeren we en we lopen in een mooi tempo naar de Sulzkaralm. Het is op veel plekken erg modderig en dat in combinatie met de vele bijproducten van koeien zorgen voor een lastig te belopen pad.

Sulzkaralm hutSulzkaralm hut

Bij de Sulzkaralmhütte kunnen we nog aanschuiven aan een lange tafel en genieten we van het mooie weer, maar vooral van de Kasjause en een Brettljause (plankje met brood en kaas en vlees).

Na de vroege lunch lopen we via een smal bergpad naar de Mahdalm, Dit stuk van de tocht is best lastig omdat het pad smal en modderig is. De Mahdalmhut ligt op een mooie locatie, maar van verre kun je al zien dat het stampvol is en dus lopen we al steigend door naar de Losegg (1647 m). Op deze top heb je een mooi uitzicht op de omliggende bergen en het picknick-bankje staat dan ook perfect.

Picknickbankje op de LoseggPicknickbankje op de Losegg

Vanaf de Losegg lopen we vervolgens terug, bovenlangs de Sulzkaralm en langs de voet van de Bischofsmütze. De Hofpurglhütte negeren we omdat we geen zin meer hebben in nog een stukje klimmen en dus dalen we af naar de Aualm.

Uitzicht op de Torstein (2948 m)Uitzicht op de Torstein (2948 m)

Ramsau en Schladming

Na alle wandel- en regendagen is het vandaag tijd voor de kids. 's Ochtends doen we rustig aan en rond de koffie rijden we naar Ramsau am Dachstein om te rodelen. De eerste ronde gaat Tesse heel rustig naar beneden (dit in tegenstelling tot vorige jaren) en zorgt ze voor een ketting aan wagentjes. Bij de tweede afdaling zit de vaart er wel weer goed in en volgt ze mij naar beneden.

Na het rodelen is het al lunchtijd en om de lunch wat leuker te maken gaan we met de gondellift vanuit Schladming naar Planai (1825m) om op het terras van de Schladminghütte te genieten van schnitzel met pommes of rijst.

Uitzicht op de Dachstein West vanaf de Schladming hutUitzicht op de Dachstein West vanaf de Schladming hut

Vanaf de Planai vertrekken verschillende parapentes en dit blijft leuk om te kijken. Tesse is wel even uit haar doen als 1 van de starts mislukt.

Tijdens de afdaling in de lift kunnen we een aantal mountainbikers volgen die sneller naar beneden gaan dan de lift. We snappen niet hoe die jongens met die snelheid zulke drops en jumps kunnen maken, erg gaaf om te volgen.

Lammertaler Urwald

Een regenachtige dag met laaghangende wolken. Om toch wat beweging te hebben rijden we naar het Lammertal en lopen we vandaaruit naar het Lammertaler Urwald. Een korte wandeling van max 2 uur. De 300 jaar oude bomen zijn hoog en groot en de informatieborden erbij zijn.....informatief..... maar het maakt weinig indruk op ons, zal wel komen door de Veluwe die we bijna dagelijks zien.

Lammertaler UrwaldLammertaler Urwald

Regendag 4

En wederom een regendag, zelfs de Oostenrijkers klagen op de radio en televisie over het weer. De zomer van 2014 zal de boeken in gaan als een natte zomer met een vroeg begin van de herfst.

Postalm - Wieslerhorn

De bergen zijn wederom bedekt vandaag en in het dal is het zelfs mistig, maar op de laatste wandeldag zullen en moeten we wandelen. In een uur rijden we naar de Postalm en parkeren we de auto op P3. Vandaaruit lopen we via de Wiesleralm naar de Wieslerhorn.

De Wieslerhorn is niet zichtbaar door de wolken en het is toch heel apart om in zo'n kleine wereld omhoog te wandelen. Het is lastig lopen want het pad is een modderbende en Sem zijn schoenen zijn volledig verdwenen onder een laag modder.

Onderweg naar de WieslerhornOnderweg naar de Wieslerhorn

Op de top is af en toe toch een deel van de omgeving zichtbaar en zo zien we laag in het dal de Wolfgangsee en wat andere bergen in de omgeving. Het Gipfelbuch wordt nog even ingevuld door Tesse en na het nuttigen van de melkbroodjes wandelen we weer naar beneden. De traditionele lunch bij een berghut ontbreekt dit keer ook niet en gelukkig heb je op de Postalm keuze genoeg.

Wolfgangsee vanaf de WieslerhornWolfgangsee vanaf de Wieslerhorn

Panorama foto Wieslerhorn Klik op bovenstaande image voor een interactieve panorama vanaf de Wieslerhorn.

Einde

TerugblikTerugblik

Helaas de vakantie in Annaberg im Lammertal zit er weer op. Als ik het verslag afrond is het alweer donderdag 21 augustus en morgen rijden we in de middag terug naar Nederland. Ondanks het overwegend slechte weer hebben we toch aardig wat wandelingen kunnen maken. In 2008 zaten we ten noorden van dit gebied (Wolfgangsee) en in 2012 zaten we ten zuiden (Kleinarl), maar er valt genoeg nieuws te ontdekken. Via de boekjes van de Rother Wanderfuhrer - Dachstein-Tauern West en Ost hebben we bijna alle wandelingen uitgezocht en deze boekjes kan ik iedereen aanraden.