Kleinarl

Net zoals andere jaren een overzicht van onze activiteiten tijdens de zomervakantie van 2012. Deze informatie is ook op de panorama pagina's te vinden. Het voordeel van deze pagina is dat alles chronologisch vermeld staat en vanuit 1 pagina te benaderen is. Om de panorama foto's te bekijken moet u op de smalle foto's klikken. Veel plezier bij het lezen en mocht u ook naar deze omgeving gaan, geniet van het Salzburgerland.

De reis naar Kleinarl valt mee en met 940 kilometer gemakkelijk te doen op 1 dag (heenreis 11 uur / terugreis 9 uur). Het grote voordeel is dat je alleen de laatste 20 kilometers binnendoor moet rijden.

Bij aankomst heeft Gea een heerlijke maaltijd bereid en kunnen we zo aanschuiven, echt super. De zondag is het in de ochtend nat en doen we weinig, 's middags gaan we even naar Wagrain om de Salzburgerlandkarte te kopen bij Sporthotel Wagrain en om wat rond te wandelen in het dorpje zelf.

Kleinarl, Aparthotel Montana

Voor onze zomervakantie in 2012 hadden we in plaats van een camping een appartement geboekt in wellness aparthotel Montana. En de reden hiervoor is dat dit hotel (samen met de omliggende 2 hotels) beschikt over een binnen- en buitenzwembad. De kids hebben genoten van de zwembaden en de sauna is 1 keer bezocht door de dames.

De panorama foto die via onderstaande foto te openen is, is gemaakt vanaf "ons" balkon op de 1ste etage van het hotel. Heerlijk om aan het eind van de dag onder het genot van een Stiegl (Salzburger biertje) te genieten van het uitzicht. De keuken is regelmatig intensief gebruikt om voor 4 volwassenen en 6 kinderen een maaltijd te bereiden en dat ging goed.

Kortom ik kan dit hotel zeker aanbevelen, maar zorg er wel dat je in het hoofdgebouw zelf zit en niet in 1 van de omliggende hotels.

Panorama vanaf balkon Aparthotel Montana Klik op de bovenstaande foto om de panorama foto te openen.

Bewolkte dag
Regendag in Kleinarl

Hotel Montana
Hotel Montana vanaf de andere kant van het dal.

Uitzicht vanaf balkon
Uitzicht vanaf het balkon naar het einde van het dal.

Slecht weer op komst
Zelfde uitzicht maar dan met slecht weer.

Alpendorf, Gernkogel

Op de maandag gaan we met de lift vanuit Alpendorf omhoog naar de Gernkogel om vervolgens een klein stukje te lopen naar de opstapplek voor het treintje; Nicole en ik lopen omhoog en de rest neemt het treintje omhoog naar de Gernkogel. Boven zijn er allerlei dingen te doen voor de kleine kinderen, maar onze 6 kinderen vermaken zich ook prima. Het uitzicht is mooi, het is leuk om weer terug te zijn op een plek waar Rob en ik in de winter zijn geweest, maar het is niet de echte bergervaring waar je 900 kilometer voor rijdt.

Gernkogel

Kleinarl, Tappenkarsee

De wandeling naar de Tappenkarsee is uiteindelijk wel de langste wandeling van de vakantie. Vanuit Kleinarl zijn we eerst naar de Jagersee gereden om daarna via een tolweg (4 euro) door te ijden naar de parkeerplaats Schwabalm op 1191m. Vervolgens zijn we langzaam omhoog gelopen naar de Tappenkarsee en de hut op de Tappenkarseealm (1768 m, hoogteverschil 571 m). Het pad gaat steil omhoog waardoor je een mooi uitzicht hebt op de waterval en in het dal de Jagersee en in de verte Kleinarl.

Bij de Tappenkarsee heb je een mooi uitzicht op het meer, de Tappenkarseealm en de Tappenkarseehutte die aan de andere kant van het meer ligt. De beloning bij de alm is heerlijk, Goulashsuppe en worst met brood. De afdaling valt tegen, maar dat komt ook doordat dit onze eerste echte wandeling is tijdens deze vakantie.

Panorama aan de oevers van de Tappenkarsee Klik op de bovenstaande foto om de panorama foto te openen.

Tappenkarsee
Kleinarl, Tappenkarsee

Waterval richting Tappenkarsee
Waterval richting Tappenkarsee. Deze waterval is goed zichtbaar vanuit Kleinarl

Deel waterval vanaf boven
En de waterval van boven (of een deel ervan). In de verte is de Jagersee zichtbaar.

Wagrain, Grafenberg

Mooi weer en toerist uithangen, dan is de Grafenberg bij Wagrain de juiste bestemming. De auto geparkeerd bij Wagrain en met de Grafenbergbahn naar boven (1707 m). Helaas is het er boven zeer druk, vooral gezinnen met heel veel kinderen. Er is dan ook veel te spelen en onze kids doen relatief rustig mee. Na de lunch toch maar doorgelopen om uiteindelijk met ons achten naar de top van de Sonntagskogel (1849 m) te lopen.

De kids klagen, mopperen, zeuren en misdragen zich behoorlijk want wandelen is saai, ze zijn moe en willen zwemmen. Yeah right, zodra het pad een smal paadje wordt en het steil omhoog gaat zijn ze niet meer af te stoppen en lopen ze met een snel tempo de laatste 100 meter omhoog. Ik moet mijn uiterste best doen om 5 kids bij te houden en dat zegt wel wat.

Op de top genieten we allemaal van het uitzicht en vooral de berg-newbies vinden het gaaf dat ze sneeuw zien en dat de 2 dames beneden staan te zwaaien. Na de afdaling drinken we een welverdiende Stiegl bij de Hachau Alm en zowaar ik krijg een licht wintersportgevoel bij 20 graden.

Op de top van de Sonntagskogel Klik op de bovenstaande foto om de panorama foto te openen.

Grafenberg
Bergmeer bij Grafenberg, Wagrain met op de achtergrond de Hochkonig.

Sonntagskogel
De kids op de top van de Sonntagskogel

Hachau Alm met Hochkonig
De Stiegl smaakte hier heerlijk

Zauchensee, Gamskogel

Zauchensee, een wintersport plaats in het Salzburgerland. In de zomer is er 1 stoeltjeslift geopend, de Gamskogelbahn en deze hebben we gebruikt om naar boven te gaan. Vanaf de Gamskogelhutte zijn we 308 meter omhoog gewandeld naar de Gamskogel (2186 m). Onderstaande panorama foto is gemaakt tijdens onze lunch, vlak voordat we via de westgraat naar de top van de Gamskogel lopen.

De Schwarzkopf (2264 m) is zichtbaar achter het groepje mensen (westen) en precies aan de andere kant is de Gamskogel zichtbaar (oosten). De rotsige berg in het noorden is de Steinfeldspitze (2344 m).

Vlakbij de top van de Gamskogel, Zauchensee Klik op de bovenstaande foto om de panorama foto te openen.

De wandeling tot aan de graat is eenvoudig, de graat zelf is smal en er liggen veel losse stenen, maar voor de gemiddelde bergwandelaar wel te doen. Het uitzicht vanaf de top is mooi. Helaas ontbreekt een panorama foto omdat ik het toch wel heel smal vond op de top.

Gamskogel kaart
Via de groene route (midden) naar de Gamskogel en via de gele (rechts) route terug.

Hagel
Binnen een uur sloeg het weer om van prachtig naar noodweer. Een giga hagelbui met wat deuken in een van de auto's. En na 10 minuten noodweer weer een blauwe lucht.

Op weg naar de top
Onderweg naar de top, met op de achtergrond het Dachstein gebergte.
.

Op de top
De panorama foto ontbreekt, maar hier het bewijs dat het toch erg steil was. De meiden schrijven nog even in het Gipfelboek.

Blauwe Enzian
En hopelijk heb ik goed opgelet in de jaren 70 en zou dit de blauwe Enzian moeten zijn.

Alpendorf, Liechtensteinklamm

Na een dag veel regen, toch maar weer wat activiteit. Het regent nog steeds en omdat er waarschijnlijk veel water de berg afkomt, een kloof opzoeken waar veel water doorheen moet stromen. De Liechtensteinklamm stond op het verlanglijstje en we rijden er dan ook in 20 minuten heen. We trekken allemaal waterdichte kleding aan, of kleding die ooit waterdicht was, en lopen door de kloof.

Echt super, door de enorme hoeveelheid water buldert het water door de kloof en worden een aantal van ons redelijk nat door al het water wat nog uit de lucht valt en van de berg afstroomt. De camera blijft ook niet geheel droog en beslaat volledig waardoor een aantal foto's mislukken.

Liechtensteinklamm

Liechtensteinklamm

Werfen, Hohenwerfen

Kasteel Hohenwerfen stond ook op het verlanglijstje. Echter na 2 regendagen is het waarschijnlijk geen slim idee om op een zondag hier heen te gaan. Met de lift omhoog ging nog wel, maar op de binnenplaats stond een lange rij wachtenden voor de rondleiding. Naast deze rondleiding was er zeer weinig te doen en na een kort bezoek aan het wapenmuseum zijn we op de buitenplaats gaan lunchen.

Hohenwerfen vanaf de parkeerplaats

Om toch nog wat nuttigs te doen zijn we naar Werfenweng gereden om met de Ikarus stoeltjeslift omhoog te gaan. Helaas de lift was niet in bedrijf. Het derde alternatief was een bezoek aan familie in Werfenweg en dat was dan ook het hoogtepunt van de dag :-) Leuk om in Oostenrijk op de koffie te komen bij je broer. Gezellig even bijgeklets en de kids hebben even heerlijk buitengespeeld.

Oostkant Hohenwerfen

Westkant Hohenwerfen

Bad Gastein, Stubnerkogel / Tischkogel

Vanuit Bad Gastein zijn we met de Stubnerkogel-lift omhoog gegaan naar de Stubnerkogel. De hangbrug en de uitzichtspunten zijn leuk, maar druk. De wandeling naar de Tischkogel (2409 m hoog, vanuit lift 246 m stijgen) is minder druk (de mensen op sandalen en slippers blijven veilig bij de lift).

De tocht omhoog lopen we via de oostkant omdat dit de leichte variant zou zijn. De wandeling is goed te doen en het pad is breed genoeg, maar zoals je op de foto ziet, kijk je behoorlijk de diepte in, het treinstation in het dal (zichtbaar op de panorama) ligt toch zo'n 1300 meter lager.

Op de top van de Tischkogel, Bad Gastein Klik op de bovenstaande foto om de panorama foto te openen.

Zoals je op de foto ziet is het uitzicht super en kijk je goed uit op de omliggende bergen, maar ook diep het dal in. Helaas hangt er net een grote wolk voor de zon waardoor het behoorlijk fris is op de top en we blijven er dan ook maar kort. De afdaling via de oostkant is wederom goed te doen, gewoon niet de diepte in kijken :-)

Breedbeeld foto van de hangbrug bij Stubnerkogel
Breedbeeld foto van de hangbrtug bij Stubnerkogel

Uitzicht vanaf Stubnerkogel op de Tischkogel
Uitzicht op de Tischkogel vanaf de Stubnerkogel

Hangbrug bij Stubnerkogel
Hangbrug bij Stubnerkogel

Uitzicht op de Tischlerspitze
Uitzicht op de Tischlerspitze
Edelweiss
En onderweg de Edelweiss

Voor een panorama foto op de hangbrug volg je deze link. Panorama foto vanaf de hangbrug

Flachau, Griessenkaralm

Vanuit Flachau met de Starjet 1 omhoog om vervolgens de rest naar boven te lopen (in plaats van de Starjet 2). Het is erg warm, maar wel mooi om over de alm te lopen. We eten wat bij de Jandlalm en een aantal lopen naar beneden naar de Starjet 1 en een aantal wachten op de eerste lift weer naar beneden. Je zou nu kunnen concluderen dat deze wandeling erg saai was, integendeel, maar we hebben weinig foto's gemaakt en de Kaiserschmarrn smaakte gewoon goed.

Koe

Kleinarl

Op de woensdag en donderdag is het slecht weer, maar na 2 dagen wandelen vinden we dat niet erg. De kids zwemmen veel, zitten veel achter een beeldscherm of spelen wat. De rest doet ook weinig en de dames besluiten om de Sauna eens te gebruiken. Op de donderdagmiddag klaart het op en de Diehards lopen vanuit het hotel nog even naar het tussenstation van de stoeltjeslift. Boven is het restaurant open en het ijsje / Stiegl smaken heerlijk. Het leuke is dat we de hele tijd uitzicht hebben op het hotel en mijn rode shirt is voor de thuisblijvers ook goed te volgen.

De familie uit Werfenweng komt ook nog even langs, wat wederom gezellig is en 's avonds zitten we met een kleinere groep nog wat te drinken.

Uitzicht op het hotel
Uitzicht op het hotel

Huis in Kleinarl
Leuk huisje midden in Kleinarl

Kleinarl, Jagersee

Onze laatste dag van de vakantie en aangezien het warm is (30 graden) besluiten we om met de auto naar de Jagersee te rijden en lekker aan de oever van het meertje te lunchen. Het enige stukje schaduw (onder de boom) was nog vrij, dus hebben we daar lekker 2.5 uur gezeten.

Aan de oevers van de Jagersee, Kleinarl Klik op de bovenstaande foto om de panorama foto te openen.