Estaing

Vrijdag 15 / Zaterdag 16 juli - heenreis

Het begin van onze vakantie in de Pyreneeën, vroem, vroem... om 8 uur rijden we weg ...vroem...vroem... om 9.30 zwaaien we met z'n allen naar Juul .... vroem...vroem... rond 14 uur zien we de Eifeltoren ....vroem...vroem... eigenlijk wat minder vroem, vroem want in Parijs staan we in veel file...vroem...vroem... rond Orleans rij ik verkeerd (negeren van de navigatie is geen goed idee) ...vroem...vroem... en overnachten we in Vierzon in een weinigsterrenhotel ....snurk...snurk... zo heeft Sem gemerkt ....vroem...vroem... en rijden we op zaterdag door naar de camping in Estaing ...vroem..vroem... om daar rond 14.30 aan te komen. Tsja wat kun je meer vertellen over 1360 kilometer.

De camping ziet er goed uit, helaas staan de stacaravans tegen de bosrand en hebben we veel schaduw, maar verder is alles prima in orde. Nog even snel boodschappen gedaan in de super om de hoek (in Argelès-Gazost toch zo'n 20 minuten rijden).

Uitzicht vanuit huisje

Stacaravan op de camping

Zondag, 17 juli - Vallée de Estaing

Zoals voorspeld is het vandaag regenachtig en doen we dus rustig aan (na 2 dagen auto rijden wel zo lekker). In de middag word het droog en lopen we wat heen en weer in het dal. Tijdens deze 2 uur durende wandeling zien we veel naaktslakken, veel beekjes waar we door/over heenlopen en moeten we ook nog dwars door het bos / over het erf van een boer om terug te kunnen lopen naar de camping.

Sem

Nicole

Lac de Estaing

Overigens merken we 's nachts al dat het is gaan regenen. Welke idioot verzint het om metalen dakpannen op een stacaravan te plaatsen. Wat een takkenherrie zeg.

Maandag, 18 juli - Vallée de Arrens

Vandaag een wandeling in het dal direct ten westen van Estaing, Vallée de Arrens. Met de auto naar Arrens en via de D105 zuidwaarts langs fotogenieke koeien en langs le Lac du Tech om te parkeren op de laatste parkeerplek.

Lac du Tech panorama foto Lac du Tech

Heerlijk wandelweer; zo'n 20 graden, koel briesje en een blauwe lucht met wat wolken die tegen de berg aangeplakt zitten. Vanaf de parkeerplek lopen we langs Lac de Suyen naar de Cascade de Doumblas om vervolgens te lunchen aan het beekje en via een grote lus terug te lopen naar de parkeerplek bij Maison du Parc.

Fotogenieke koeien

Bergen in Vallée de Arrens

Tesse is op de terugweg niet te stoppen en ik moet echt doorlopen om haar bij te houden. Sem en Nicole lopen in hun eigen tempo al kletsend naar beneden. Op de camping ontbreekt de beloning uiteraard niet. Grappig om tijdens het tafeltennis te horen dat andere kinderen op dezelfde manier omgekocht worden om wandelen ook leuk te vinden.

's Avonds kunnen we even lekker badmintonnen en Sem speelt nog even tafeltennis met de andere kinderen op de camping.

Dinsdag, 19 juli - Regendag en bezoek aan Grottes de Médous

Een regendag en dus bezoeken we eerst de plaatselijke Office du Tourisme in Argelès-Gazost. Op zich een goed plan, echter met de dinsdagmarkt in volle gang kost het wat meer tijd om deze te vinden. Aangezien ik een groot fan ben van lokale markten met streekproducten zitten we na het bezoek aan de vvv alweer binnen 10 minuten in de auto om door te rijden naar Bagneres de Bigorre om de Grotte de Medouse te bezoeken.

De gids doet zijn best en heeft een goed verhaal en we begrijpen in ieder geval de woorden stalagmieten en -tieten. Het afsluitende boottochtje door de grot is leuk en alles bij elkaar was dit eerste bezoek aan de ingewanden van een berg voor de kids de moeite waard.

Omdat het ondertussen droog geworden is rijden we via de Col du Tourmalet terug. De weg wordt af en toe geblokkeerd door een kudde koeien, schapen of lama's. De Tour de France is nog maar een week geleden hier langsgekomen en het is leuk om de verschillende plekken te herkennen (de bocht waar de gele trui met z'n hele ploeg bijna uit vloog is nog steeds modderig.

Woensdag, 20 juli - Vallée de Gaube

Vandaag een wandeldag en gelukkig werkt het weer mee. Ten westen van Cauterets zetten we de auto bij de parkeerplaats van Pont de Espagne en kleden we ons voor een koude dag (slechts 11 graden). Bij het winkeltje nog even stokken voor de kids gekocht om vervolgens met de stoeltjeslift en te voet naar het Lac de Gaube (1731 m) te gaan.

Hotellerie Lac de Gaube

Vallée de Gaube

Na een korte stop bij de Hotellerie (heerlijke koffie met melk) verder langs het meer en het beekje gewandeld om na Cascade Esplumouse (1949 m) uitgebreid te lunchen aan het beekje zelf (het is ondertussen warm geworden en de zon schijnt volop). Sem en Tesse spelen nog even aan het water waarna we weer terugwandelen naar de lift.

Pont de Espagne

Glacier de Petite Vignemale

Lac de Gaube

Uitspraak van de dag: Tesse is geen acht meer, ze is minimaal half negen.

Donderdag, 21 juli - rust en regendag

De donderdag slaan we over; na 6 uur wandelen hebben we wel een rustdag verdiend.

Vrijdag, 22 juli - Parc animalier Pyrenees

De vrijdag zou een wandeldag kunnen zijn, echter omdat het weer niet bepaald meewerkt, besluiten we naar de dierentuin in Argelès-Gazost te gaan. Leuk park waar je al slenterend de beestenbende uit de pyreneen kan bekijken.

Otter in Parc animalier Pyrenees

Bambi dichtbij

Het voeren van de beren en het zelf mogen voeren van de marmotten zijn de hoogtepunten en we vermaken ons dan ook prima.

Beren in Parc animalier Pyrenees

Marmotten voeren in Pac animalier Pyrenees

Zaterdag, 23 juli - Cirque de Gavarnie

De weersvoorspellingen voor Estaing zijn slecht en voor Gavarnie redelijk en dus rijden we in circa een uur naar Gavarnie om vanuit dit plaatsje naar Cirque de Gavarnie te lopen. De wandeling naar de Cirque is geen uitdaging en voor de echte wandelaars absoluut geen hoogtepunt (gewoonweg teveel toerisme). De Cirque zelf is indrukwekkend, zeker als je doorloopt richting de grootste waterval van Europa.

Gavarnie

Iris

Waterval in Cirque de Gavarnie

In de Cirque genieten we van het meegebrachte stokbrood, smeerkaas en smeerleverworst en volgen we een groep bergbeklimmers die via de westkant van de cirque omhoogklimmen.

Cirque de Gavarnie

Vanuit Gavarnie rijden we nog even omhoog om vanaf Pic de Tantes te genieten van het uitzicht. Je kunt vanaf deze berg niet in de Cirque kijken, maar je hebt wel een mooi overzicht van de omliggende bergen. Vanaf deze Pic zien we mensen op de verschillende toppen staan (onder andere op de Le Taillon (3144 m)).

Breche de Roland

Bergen boven de Cirque de Gavarnie

Zondag, Maandag, Dinsdag en Woensdag samengevat

Helaas was zaterdag de laatste mooie dag. Op zondag konden we de regen nog ontvluchten door Lourdes te bezoeken (een absolute aanrader). We hebben ons verbaasd over de soorten mensen, de vreemde gewoontes (jerrycans vol met heilig water), maar ook het geloof wat mensen hebben in deze heilige plaats.

Op maandag hebben we Spanje nog even geprobeerd (een rit van 5 uur). Via de Col de Soulor, Col de Aubisque en Col de Pourtalet naar Panticosa gereden. Daar aangekomen konden we helaas vaststellen dat het daar ook regende.

Uitzicht Col de Soulor

Ook op zoek naar een droog plekje

Op dinsdag hebben we de Cirque de Troumouse nog geprobeerd (advies van de campinghouder), maar helaas het uitzicht was nogal mistig. Wederom 3 uur in de auto om vast te stellen dat het overal regende.

Schapen in de regen

In een woord samengevat, boe

En op woensdag hebben we het opgegeven. Na een slechte nachtrust (regen op een metalen dak is niet fijn), besloten we om 7 uur 's ochtends om in te pakken en weg te wezen.

Vallee de Arrens Vallée de Arrens - om toch vooral niet te vergeten hoe mooi de Pyreneeën zijn.

Samenvatting: de Pyreneeën zijn erg mooi, maar je moet geluk hebben met het weer. Vooraf hadden we al rekening gehouden met koud weer (extra dekbedden mee) en waren we tevreden geweest met 6 a 7 wandeldagen. Echter na slechts 3 zonnige wandeldagen (in 12 dagen) en geen vooruitzicht op verbetering zijn wij afgehaakt en teruggereden naar Nederland.