Wolfgangsee

Heenreis

Daar kan ik zeer kort over zijn. De 960 kilometer in zo'n 8 uur gereden. Rond 5 uur 's ochtends vertrokken en rond 13.00 stonden we bij de boer op het erf. Rustig alles uit kunnen pakken, bijkomen van de jetlag (zo voelde het tenminste) om vervolgens alvast te genieten van de omgeving en de speeltoestellen.

Sankt Wolfgang

vermaak op de boerderij

Dag 1 (zaterdag 3 mei), Sankt Gilgen

Dag 1 begin je dan met..... verse broodjes en een heerlijke bak koffie. Vervolgens ga je dan bedenken wat je zoal kan doen in de omgeving.....euuuuh.....tsjaaaa.....ja...... een typisch geval van VVV zoeken dus. Gelukkig konden ze ons daar wel wat tips geven over mogelijke activiteiten. Waaronder een wandeling bij Sankt Gilgen langs de steinkluefte.

De auto bij Pollach neergezet (na meerdere omwegen) en vandaaruit naar het 300 meter hoger gelegen Plombergstein (870 meter) gelopen. Redelijk zware klim, maar Tesse had er zin in want zij mocht de rood-wit-rood marketing zoeken. Bovenop de berg een schitterend uitzicht over de Wolfgangsee, maar nog geen spoor van de Steinkluefte.

Uitzicht Plombergstein (breedbeeld uitzicht Plombergstein)

Na een heerlijke lunch op de top (meegebrachte Semmel-broodjes) via de noord/oostzijde van de berg teruggewandeld. Aan deze zijde van de berg vind je de Steinkluefte en echt geweldig. Een redelijk hoge rotswand waar stukken rots afgevallen zijn en waar je dus vervolgens tussendoor, over en onderdoor moet klauteren. Echt leuk voor de jonge kids en de jonge veertigers.

Wandeltrap omhoog naar de Plombergstein
Onderweg naar de Plombergstein

De Steinkluefte
De Steinkluefte

De Steinkluefte
.

Dag 2 (zondag 4 mei), Bleckwand hut

Vandaag een tweedeling: de mannen ;-) wandelen naar de top van de Bleckwand en de anderen doen aan boerderijhangen en speeltuinen.

Het plan was om vanaf Leitnerbauer (de Rodelbahn, 564m) via route 31 en 876 naar de Bleckwand (1516m) te lopen. Het eerste stuk gaat over een bosweg geleidelijk omhoog, maar zodra je op het bergpad komt wordt het steil / behoorlijk steil. Het was wel genieten, mooie uitzichten en een intensieve wandeling.

Uitzicht Bleckwandlalm (breedbeeld uitzicht Bleckwandlalm)

Via de Vorderleiten hut en de Bleckwandlalm (bovenstaande foto) loop je naar de Bleckwand huette (1329 m). Vlak na de alm liepen we al regelmatig over sneeuw en net voor de Bleckwandhuette verdween het pad onder een behoorlijk dik pak sneeuw en vanaf de hut lag er alleen maar sneeuw. Dus vandaar dan ook dat we besluiten om bij deze hut te lunchen (heerlijke Goulash soep en twee bakken koffie met chocoladenotencake) en dan weer terug te lopen naar beneden.

Bleckwand hut

Bleckwand hut

Bleckwand hut, Strobl, Oostenrijk
(klik op de foto voor een 360 graden foto).

Om wat variatie aan te brengen in de wandeling, lopen we via route 34 terug naar Haberg en vandaaruit naar Strobl waar de rest van de familie in de speeltuin zit. Het is een schitterende wandeling, maar ik zou deze zeker niet met jonge kinderen doen. Het is redelijk steil (zeker route 34 naar beneden).

Dag 3 (maandag 5 mei), Zwoelferhorn, Sankt Gilgen

Vandaag met de lift vanuit Sankt Gilgen omhoog naar Zwoelferhorn. Een antieke lift (gebouwd in 1957) waarin net 4 personen passen. Tesse let zeer goed op, want als we uit de lift stappen, blijken we in nummer 11 gezeten te hebben, die ook op de folder staat. We betalen voor slechts 1 persoon; Tesse is nog gratis en via de voorjaarskaart hebben we 2 gratis kaartjes.

Zwoelferhorn, Sankt Gilgen, Oostenrijk
(klik op de foto voor een 360 graden foto).

Boven ligt nog lekker veel sneeuw en je hebt wederom een mooi uitzicht over de Wolfgangsee. Het is gewoon heerlijk om op de top rond te lopen en van het uitzicht te genieten. Van Sem mag ik niet meer gaaf zeggen, want dan krijg ik het standaard antwoord jij vindt alles gaaf. Tegen de tijd dat we van de top naar de koffie lopen, komt de andere familie aangewandeld. Na wat beleefdheden uitgewisseld te hebben lopen wij wandelen wij verder naar de koffie. Nicole wil eigenlijk naar beneden wandelen, echter ik vind dat er nog teveel sneeuw op het pad ligt. De andere familie komt ook nog even gezellig aanwandelen, maar aangezien de beleefdheden al zijn uitgewisseld, lopen we maar door ;-) en zijn we alsnog met de lift naar beneden gegaan.

Cabine lift naar Zwoelferhorn
(cabine 11)

Sneeuw op wandelpad
(bewijs van veel sneeuw op het pad)

Dag 4 (dinsdag 5 mei), Hintersee

Het plan was om vandaag een wandeling bij de Hintersee te maken. Een klein stukje rijden en dan een thema wandeling "Naturlehrweg Ein Bach erzaehlt.". Helaas valt het allemaal een beetje tegen. Vooral omdat we eerst de weg niet kunnen vinden en vervolgens omdat het pad geblokkeerd is door onderhoud aan het bos. Vandaar dan ook dat we het na een uur voor gezien houden, de kids nog even bij een beek spelen en we vervolgens maar terug gaan naar de boerderij.

Dag 5 (woensdag 6 mei), Schafberg, Sankt Wolfgang

Vandaag een vroege start (6 uur), want de koeien gaan voor het eerst naar buiten. Rond 6.30 loopt de eerste dolle koe naar buiten. Echt een belevenis voor ons allemaal. Maar wat wil je als je een half jaar op stal hebt gestaan. Een aantal koeien lopen dwars door de afzetting, de kids moeten nog even snel wegrennen voor een koe die van dichtbij toch wel erg groot is, maar het is voor ons vooral genieten en lachen om het hele gedoe.

dolle koeien

Na het ontbijt blijven we helaas over met zijn vieren want de rest gaat al terug naar Nederland. De familie nog even uitgezwaaid en vervolgens gaan we op stap naar de Schafberg. Wederom veel korting (1 kaartje voor z'n 4tjes) en met het treintje van 10 uur gaan we vanuit Sankt Wolfgang omhoog naar de Schafberg.

Uitzicht op Wolfgang

Dieseltrein naar Schafberg

Tsja, gewoon super (om het woord gaaf te vermijden). We laten nog wel aan een stel Japanners op een bankje zien hoe we in Nederland kinderen opvoeden, maar verder is alles perfect. We zien eerst nog bewolking boven de Attersee, maar die is na een uurtje ook verdwenen, er komen nog even 2 straaljagers aanvliegen die vervolgens een rondje om de berg maken en het is super weer.

Mond see

Schafberg

Schafberg, Sankt Wolfgang, Oostenrijk
(klik op de foto voor een 360 graden foto).

Schafberg, Sankt Wolfgang, Oostenrijk
(klik op de foto voor een Virtual Reality foto).

Dag 6 (donderdag 7 mei), Postalm

De laatste dag in Oostenrijk, maar tegelijkertijd ook de mooiste dag van deze korte voorjaarsvakantie. We rijden naar de Postalm en parkeren vlakbij de Postalmkapelle. Vandaaruit banjeren we eerst over een vlak sneeuwveld naar de Postalmkapelle (zie foto hieronder).

Postalm, Oostenrijk
(klik op de foto voor een 360 graden foto).

Na de Kapelle en wat dambouwwerkzaamheden door de kids lopen we langs de auto naar een hut. De wandeling is schitterend, bijna continu over sneeuw, de hut ligt schitterend, we eten ook heerlijk van de meegebrachte boterham, maar helaas de hut is gesloten.

Postalm
.

Postalm
.

Postalm
.

Gelukkig is er zo ongeveer 200 meter meter lager wel een hut open en besluiten we daar heen te lopen. De wandeling is ook voor de kids mooi, veel zon, veel sneeuw en dus leuk. Echter, als het pad volledig onder de sneeuw verdwijnt, besluiten we toch om niet verder te gaan. En dus terug naar de auto om vervolgens naar een andere hut te rijden (Blonde Hutte). Heerlijke lunch in het zonnetje (tosti's, mislukte pannekoek (Kaiserschmarrn) en Goulash soep).

Evaluatie ;-)

Echt een aanrader om met zeer goed weer naar Oostenrijk te gaan. De boerderij waar wij verbleven is uitstekend, zeker met kinderen erbij. De woning achter de boerderij is ruimer, maar we vonden het goed te doen om in het appartement in de boerderij te zitten ( Boabauer bauernhof).

Logeren bij de boer, Graben, Oostenrijk
(klik op de foto voor een 360 graden foto).